Rottne Historia

Egentligen började det med att Börje Karlsson, grundaren till Börjes Mekaniska sedermera Rottne Industri AB, hjälpte sin far med att köra timmer i skogen i Löpanäs strax utanför Rottne. Som draghjälp hade hästen redan fått permission och man använde i stället en traktor till att köra ut timret. Men lastningen fick fortfarande göras för hand och det var då som Börje började fundera; ”varför skall traktorn stå här och puttra och inte hjälpa till när jag själv skall slita ont och rulla upp stockarna på vagnen” ? Börje konstruerade då sin första kran, en enkel konstruktion bestående av ett par plogdetaljer, en timmerbit, en vinsch som monterades på kraftuttaget samt en bit vajer och en timmersax. Denna första kran fungerade, efter dåtida förhållande, mycket bra. Så bra att ryktet spred sig om denna förträffliga kran och slutligen kom en spekulant som ville köpa. Börje var givetvis intresserad av denna sin första affär och med löfte om att göra en ännu bättre kran till sin far fick han sälja sin första konstruktion. Ytterligare intressenter ville köpa den revolutionerande kranen och snart ökade kunderna i rask takt.

  1955 – 1965

  Försäljningen kom igång ordentligt och en ny verkstad införskaffades. Även exportsidan växte till bland annat Danmark och Norge.Till de mer udda exportländerna under slutet av företagets första årtionde hörde Tanzania och Chile. Ordern till Tanzania gick genom ett av FN:s organ, medan Chile-affären gjordes direkt med kund i landet. Hur ryktet om Rottnes produkter nått ända till Sydamerika kan man förstås undra. Vid den här tiden, i mitten av 60-talet, hade andra företag börjat tillverka vajerkranar, men det var Rottne-kranen chilenarna ville ha.

  1965 – 1975

  Med Blondinen lanserade ROTTNE INDUSTRI 1968 sin första skotare. Blondinen är jämte vajerkranarna de produkter som hittills inneburit mest för företagets utveckling. Blondinen var företagets första kompletta skogsmaskin och kom att bli en storsäljare som ingen vågat drömma om. Sagan om Blondinen skulle kunna ha rubriken “När skönheten kom till byn”. Efter att massor av utvecklingsarbete lagts ned och en rad prototyper tagits fram, var det 1968 dags för premiärvisning av ROTTNE INDUSTRIS första skotare. Platsen var skogsmässan på Elmia i Jönköping.

  Blondinen blev mer än en framgång. Den kom att bli en dundersuccé. Till skillnad från konkurrenterna hade ROTTNE INDUSTRI satsat på en relativt liten och smidig skotare med goda last- och köregenskaper. Den visade sig vara en slitstark arbetshäst. Både maskinägare och förare gillade den. Den var lätt att köra och serva och dessutom väldigt driftsäker. För den som ville ha en maskin med god ekonomi var Blondinen ett bra val.

   

    1975 – 1985

    Under en fjällsemester med familjen 1976 fick Börje Karlsson idén till det som kom att bli företagets första enmansmanövrerade processor. Om han över huvud taget ägnade sig något åt skidåkning förtäljer inte historien, där emot vet vi att fjälluften gjorde gott vad gäller problemlösning kring processor-projektet. Resultatet blev prototypen till 770-processorn som levererades ut till kund 1977.

    Äntligen hade ROTTNE INDUSTRI ett heltäckande maskinprogram att erbjuda. Skotare hade företaget tillverkat sedan 60-talet och nu, tio år senare, var det dags att också tillverka och sälja processorer (föregångare till dagens skördare).

    1985 – 1995

    När världens största skogsmässa Elmia Wood arrangerades i juni 1985 fanns inte ROTTNE INDUSTRI på plats. Några månader senare lät man förstå varför när bomben briserade i skogarna utanför Rottne. Klassikern, trotjänaren och storsäljaren Blondin skulle gå i graven. Ersättaren hette Rapid och var uppbyggd på komponenter, istället för som tidigare en traktorkropp.

    Sällan eller aldrig har intresset varit så stort för en ny modellserie från Rottne som när Rapid-programmet lanserades 1985. Skogsfolket, både i Sverige och utomlands, förstod att något stort var på gång när ROTTNE INDUSTRI meddelade att man inte skulle ställa ut på Elmia Wood utan valde en någon annorlunda marknadsföring. Premiären av Rapid-programmet skedde i stället i skogarna utanför Rottne. Intresset var på topp och besökarna blev knappast besvikna. Med Rapid presenterades en ny idé som innebar att maskinerna var uppbyggda på komponenter och inte, som tidigare, på en traktorkropp.

     1995 – 2005

     Den nya skördarserien är den tveklöst största satsning ROTTNE INDUSTRI har gjort på ett enskilt modellprogram. Med H-serien visade man att man inte bara vill vara en av aktörerna i branschen, man vill leda utvecklingen. Försäljningsframgångarna visar också att man träffat helt rätt. Under senare delen av 90-talet inledde tekniker och konstruktörer arbetet med att ta fram ett helt nytt skördarprogram. Utvecklingen inom skogsbruket har gått snabbt de senaste decennierna och ROTTNE INDUSTRI insåg att befintliga modeller inte skulle vara konkurrenskraftiga lika länge som tidigare.

     Kraven på den nya H-serien (H som i harvester, vilket betyder skördare på engelska) var stora. Ribban las högt. Det här skulle bli marknadens bästa skördare. Förarmiljön var central. Hytten, med allt vad den innnebär, skulle vara den bästa. Maskinerna skulle också ge bra totalekonomi. Det gällde alltså inte bara att bygga en maskin som klarar att avverka stora volymer, den skulle också vara driftsäker och lättservad. Kort sagt, H-serien skulle bli den maskin som både förare och maskinägare vill ha.

     Parallellt med att H-serien introducerades valde företaget att uppgradera skotarprogrammet Solid som hade börjat levereras några år tidigare.Sammantaget hade nu ROTTNE INDUSTRI de starkaste och mest konkurrenskraftiga modellserier man någonsin haft.

     2005 – Idag

     ROTTNE INDUSTRI fortsätter att expandera och sprida skotare och skördare i hela världen. Utveckling och lansering av nya maskiner sker kontinuerligt och senaste tillskottet i familjen skördare är H20B, en trygg, stabil och extremt produktiv skördare. Under de senaste åren har även stort fokus lagts på utveckling av förarens arbetsmiljö och genom COMFORT LINE hyttsystem har ett stort steg tagits för att minska hyttvibrationer.

     ROTTNE INDUSTRI är ett helsvenskt företag med all produktion inom Sveriges gränser. Vi står väl rustade inför framtiden med ett av världens bästa maskinprogram. Vi har engagerad personal samt bra återförsäljarnät både i Sverige och utomlands. Vi omsätter ca 450 miljoner och har 235 anställda vid fabriker i Rottne, Lenhovda och Stensele. Nästan hälften av vår produktion exporteras till Europa, Ryssland, Nordamerika och Australien. Huvudkontoret ligger i natursköna Rottne i Småland.

     © Copyright - Rottne Metsäkoneet - Suomen Työkone Oy